Bushcraft & Survival

Bushcraft & Survival - Wilderness Camping

Vi annordnar kurser i Bushcraft & Survival och Wilderness Camping för individer, familjer och grupper. Våra kurser tar utgångspunkt i Era erfarenheter, kunskaper och önskemål och sträcker sig från ”basic living in the nature” till mer avancerad ”hardcore survival”. Kurserna är från en dagsutflykt till en längre vistelse i vildmarken och har som tema survival kunskaper, dvs. hur överlever man om man hamnar i en utsatt situation tills räddningen når fram eller man själv hittar hem, samt bushcraft kunskaper, dvs. hur skapar man en behaglig tillvaro och känner sig säker när man är ute i skogen, oavsett om det är på en vandringstur, fisketur, jakttur eller något helt annat.

Bakgrund

För 100 år sedan levde människan nära naturen på naturens villkor. I dagens moderna samhälle har mycket av våra förfärders kunskaper och färdigheter glömts bort. Vi hjälper Er som vill uppleva och komma i kontakt med naturen på ett lärorikt och intressant sätt.

Konsten att alltid lyckas med att göra upp eld

Då kurserna anpassas efter Era behov passar dem bra både för barnfamiljer som för mer garvade och erfarna naturmänniskor. Våra kurser har en mix av teori och praktik och föregår i vacker natur med äkta vildmarkskänsla och rikt djurliv. Kurserna leds av erfararna och utbildade instruktörer. Viktigt att påpeka är att våra kurser alltid sker under kontrollerade former och att vi aldrig utsätter oss för en riktig överlevnadssituation. Vi har alltid med oss den nödvändiga utrustningen och har alltid en enkel väg ut.

Vill man utöva aktiviteten i äkta vildmark och/eller har valt ett längre paket sker kursen normalt i ett äkta vildmarksområde och har man valt en kortare kurs eller vill känna säkerheten i att civilisationen inte är för långt bort, väljer vi ett område att utföra bushcraft & survival kursen med hänsyn till detta. Oavsett vilket område eller kurs vi väljer har man dock alltid känslan av att vara i vildmarken med få eller inga spår av människan.

Exempel på delar som kan ingå i våra Bushcraft & Survival kurser

  • Då de flesta överlevnadssituationer kan förekommas genom god planering ingår självklart utbildning om hur man förbereder sig för att helt enkelt undgå att hamna i en överlevnadssituation. (The 5 P´s)
  • Vilken utrusning bör man ha med sig när man ger sig ut i skogen?
  • Vilka är farorna om man t.ex. hamnar i en situation där man har gått vilse, vad ska man göra och vad ska man prioritera?
  • Navigation och konsten att läsa kartan. Navigation sker både med form av kompass, men även med naturens egna möjligheter.
  • Elden är ett naturligt och viktigt element i vår vistelse i naturen. Hur gör man upp eld oavsett tid & plats? I vissa situationer om man t.ex. har blivit blöt och temperaturen är låg är det livsavgörande att man snabbt får värma och torka sig för att undvika hypotermi.
  • Elden används givetvis också till matlagning samt rening av vatten och brukar vara lägrets mittpunkt .
  • Vatten är källan till allt liv och vi överlever inte länge utan vätska. Vi går igenom vilka möjligheter det finns för att undvika dehydration och lär Er tolka tecken på att faran är nära.

Under barmarkssäongen sker normalt övernattningen i tält/tarp och under vintersäsongen finns möjligheten till en enkel vildmarksstuga. Vid särskilda behov kan övernattning även ske i lodgen. Konstruktion och byggande av tillfälliga eller mer eller mindre permanenta naturliga shelters kan också förekomma samt annan enklare ”utrustning” som gör livet i vildmarken enklare.

Lite fiske brukar också ingå i våra kurser. Att själv ha fångat sin mat under en bushcraft & survival kurs brukar vara ett populärt inslag. Vi har dock alltid mat med oss anpassad för situationen och omständigheterna.

Under vissa kurser är vi mer stationära runt en basecamp och under vissa kurser rör vi oss från en plats till en annan.

Hur mycket vikt som läggs på de olika delarna samt mixen av teori och praktik beror bl.a. vilken kurs (längd) och Era önskemål.

Bushcraft & Survival Kurser »

Vildmarkscamping »